De Ivonne van de Ven Stichting werd ruim 15 jaar geleden opgericht om de suïcidepreventie en de zorg voor nabestaanden van suïcide in Nederland te bevorderen. Dat heeft onder andere geleid tot de ontwikkeling van een kaderdocument aanpak suïcidepreventie, de instelling van de Ivonne van de Ven Onderscheiding voor bijzondere verdiensten of initiatieven op dit gebied, en intensivering van suïcidepreventie.
Multidisciplinaire richtlijn diagnostiek en behandeling van suïcidaal gedrag
In deze richtlijn is de actuele kijk op suïcide en suïcidepreventie vastgelegd. Deze samenvatting heeft als doel om de richtlijn en de belangrijkste aanbevelingen toegankelijk te maken voor de praktijk.
Tips voor journalisten: Verantwoord berichten over suïcide.
geschreven door journalist Wybo Vons, is een handzame handreiking voor journalisten om verantwoord om te gaan met berichtgeving over suïcide. Het is mede tot stand gekomen dankzij het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de Ivonne van de Ven Stichting.
Strohalm, een film van Lian Priemus
Hoe goed kennen we de mensen om ons heen eigenlijk? Zouden we het merken als een vriend of familielid overweegt om een eind aan zijn leven te maken?
Meer dan een half miljoen Nederlanders denkt jaarlijks langere tijd over zelfmoord. Dat betekent dat we allemaal wel zo iemand kennen. Vaak zonder dat te weten, want praten over zelfmoordgedachten is taboe. Wat gebeurt er als je wél praat? Bijvoorbeeld met 113Online, de anonieme hulplijn voor suïcidale mensen. Kijk online
Mensen die suïcide plegen willen helemaal niet dood
Zelfdoding In 2013 pleegden meer Nederlanders zelfmoord dan in 2012. Voor 2014 verwacht onderzoeker Ad Kerkhof een verdere stijging. Waarom? NRC/Ellen de Bruin
Amsterdam. In 2013 maakten 1.854 Nederlanders een einde aan hun leven, zo werd onlangs bekend, 101 meer dan in 2012. „En over 2014 zullen dat er 2.000 zijn”, zegt Ad Kerkhof stellig. „We zitten midden in een ramp en we doen er niet genoeg aan.”
lees verder
Suïcidepreventie: leren leven met pijn.
Kenmerkend voor de kwaliteitsbewaking binnen de ggz is dat er structureel wordt gewerktmet interventies die bewezen effectief zijn. Professionals maken gebruik vangestandaardiseerde classificatiesystemen zoals de DSM-IV, diagnose behandelcombinaties(dbc’s), protocollen en richtlijnen. Deze technisch-instrumentele professionalisering van deggz draagt op grote schaal bij aan klachtreductie en het bevorderen van het functioneren vancliënten.
Dit
artikel verscheen eerder in Waardenwerk
Over de noodzaak om contact te houden met mensen in de omgeving van iemand met suïcidaal gedrag.
Vaak hebben we het idee dat je niets kunt doen. Maar de buschauffeur uit dit filmpje drukt het mooi uit: "When the coach calls your number you have to go"
Terwijl je dit artikel leest, plegen drie mensen zelfmoord
Zelfmoord Wereldwijd wordt te weinig gedaan aan zelfmoordpreventie, vindt de Wereldgezondheidsorganisatie. Het aantal zelfdodingen daalt gemiddeld wel. NRC/Ellen de Bruin
Amsterdam. Elke 40 seconden berooft wel iemand ergens op de wereld zichzelf van het leven: naar schatting 804.000 mensen in 2012, ruim anderhalf per minuut. En nog eens een veelvoud daarvan – misschien wel ruim twintig keer zoveel – doet een zelfmoordpoging zonder dodelijke afloop.
lees verder
De weg van Lucas
Over de noodzaak om contact te houden met mensen in de omgeving van iemand met suïcidaal gedrag.
Artikel uit De Volkskrant van 13 september 2014